Funktionell hållning en viktig del i träningen!

En viktig del för kroppen är att den ska vara i balans, vara avspänd och kunna jobba som mest optimalt med musklerna, är att sträva efter att ha god hållning i allt från träning till jobb. Musklerna jobbar i mer gynnsamma lägen, som de är uppbyggda för, då kroppen är sin naturliga hållning. Om vi inte har förmågan att ha bra hållning så ökar muskelspänningar, stelhet, muskler försvagas och detta gör oss mindre funktionella i aktiviteter vi utför. I löpning blir både andning och löpsteget bättre med bra hållning. Faktorer som kan motverka god hållning kan t ex vara stelhet i vissa leder eller svaghet i hållningsmuskler. Det är svårt att räta upp sig och hitta bra hållning om muskler och leder inte har förutsättningarna för bra positioner. Rätt träning för dig och ibland behandling av problemområden ger förbättrad hållning och därmed blir många andra faktorer, som styrka, rörlighet, kondition mm enklare att träna funktionellt. Risken för överbelastningar blir också mindre då du belastar din kropp i bättre postitioner.  

Vad är då god hållning? Det är mycket individuellt då vi har olika förutsättningar men det är inte att ha massa spänningar överallt för att sedan orka hålla god hållning en kortare stund. När jag jobbar med människor (och då gäller detta de flesta som kommer till mig) så får de ofta börja om och lära sig hur de ska hitta bra hållning. De flesta rätar upp sig och spänner sig från topp till tå för att hålla en position de anser vara en funktionellt bra hållning, när jag frågar vad bra hållning är för dem, och så syns det att de knappt kan andas. När man frågar om de skulle orka bibehålla den där positionen en längre stund så pustar många ut och svarar nej men funderar sedan vidare på hur jag tänker?... Det finns så många idéer om vad bra hållning är och det resulterar istället i att många låser in sin rörlighet och sitt naturliga rörelsemönster när de gör tillfälliga försök att hitta den där "perfekta" hållningen och blir spända i hela kroppen. Bra hållning eller Funktionell hållning ska kännas lätt som en elastisk fjäder som motverkar att vi ger med oss för gravitationens krafter, men det ska inte va en kamp för att hålla sig upprätt. Känns det som en kamp att hålla sig uprätt så behöver man ofta träna muskler och förbättra position på sina leder för att hitta vägen till den fjädrande känslan! För vissa handlar det faktiskt mer om att förbättra sin balans och mindre om styrka och rörlighet för att hållningen ska bli funktionell. De som går och spänner sig för att hitta en bra hållning begränsar ofta sin rörlighet och funktion. Tänk dig att du är ute och går och halkar till, hur anpassningsbar är du om du är spänd i kroppen? En funktionell hållning gör att vi snabbt rekryterar rätt muskler i en sån situation och troligtvis klarar vi oss från ett fall. 

Träna klokt och variera din träning med kondition, stabilitet, styrka, balans och rörlighet så ökar du chanserna för att kroppen håller bättre och transporterar dig så bra den bara kan framåt i livet! Tveka inte att höra av dig om du behöver hjälp och vill lära dig mer om hur din kropp fungerar och hur du ger den bästa service på vägen!!!