Sports Performance för bättre Skidteknik för Kanadensiska Skidskyttelandslaget!

Det är OS i Sotji och jag hejjar även på Kanada!

Varför hejjar hon på Kanada? Lugn, självklart hejjar jag på Sverige också men jag jobbar som konsult för Kanadas Skidskyttelandslag sedan ett par år tillbaka och detta gör såklart att jag blir glad över att de genomfört fina lopp under OS i Sotji. Ett kvitto på att jobbet de lagt ner, allt från tuff träning, teknikträning, gymträning, mental träning osv osv, givit resultat! Jag ser loppen på TV och gläds när jag ser att dem jobbar tekniskt bättre och ser starka ut och man kan se tydliga skillnader på hur de åker nu jämfört med för två år sedan.

Jag brinner för Sports Performance och då min klinik finns i Östersund samt att jag har ett brinnande skidintresse så är det inte konstigt att många av mina uppdrag är för skidåkare. Både längdskidåkning, skidskytte och Alpint är idrotter jag jobbbar mycket inom. Jag jobbar med alla från vardagsmotionärer till elitidrottare.

Jag började som Sports Performance Konsult för Kanadensiska Skidskyttelandslaget 2012. Under våren 2013 åkte jag och Peter Larsson, (fd längdskidåkare på elitnivå) skidteknikspecialist, till Canmore och jobbade med laget under en lägervecka. Jag gjord analyser av hur de rörde sig på skidor och rörelsescreening för att ta reda på vad som hindrade dem i tekniskt utförande och Peter körde intensivt med teknik och videoanalyser dagligen. Det var häftigt att se de förändringar som skedde under teknikträningarna med Peter. Från början kunde man se krafter ta vägen åt höger och vänster och åt alla håll men snart gick energin och kraften betydligt mer framåt i skidåkningen. Jag kunde fortfarande se obalanser och rörelsemönster som kunde förbättras men de blev mindre tydliga efter förbättringar i ren teknik.

Efter mina individuella analyser på skidor och rörelsescreeningar blev det genomgång av träning i gymmet för att korrigera svaga länkar och kunna utveckla performance ännu bättre på skidorna.

En viktig bit i Sports Performance är att atleterna själva måste lära sig att vara uppmärksamma på hur de rör sig och förstå vilka kompensationer de ofta lägger sig till med samt hur de kompensationerna påverkar dem tekniskt. Detta för att de annars snabbt är tillbaka i sitt gamla rörelsemönster. Övningar i gymmet syftar självklart ofta till att öka rörlighet, förbättra balans och stabilitet och styrka men lika mycket handlar det om att de tränar in en känsla i övningarna för att få till rätt rörelsemönster och att man vet syftet med övningarna. Detta kan vara den avgörande faktorn för att det ska bli skillnaden mellan succe eller slöseri med tid.

Vissa jag möter gör mer skada än nytta i gymmet. De tror att de tränar funktionellt för att övningen kallas "funktionell" men de utför den med de kompensationer de redan är mästare på (oftast exakt det de också gör som tekniska fel i idrotten) och detta leder till att gymträningen underhåller teknikfel vilket ökar risken för överbelastning och skador samt påverkar performance negativt, dvs svårt att förbättra tid på lopp osv.

Inom skidor är ett bra exempel på Sports Performance träning tex att lära skidåkaren vikten av att kunna komma upp och fram på stavarna på rätt sätt för att inte tappa kraft och bli för upprätt eller "svajig" i åkningen. Om skidåkaren överanvänder ryggen stakning kommer de att hindra sig själva från att komma upp och fram med bra tryck på stavarna. Det räcker inte att gå på gymmet och mata bålstabilitet och situps för att förbättra den teknikdelen, som vissa tror. Hittar man inte timingen i svingen framåt så skapar man inte rätt position för att kunna använda sig av styrkan. Gymövningarna handlar ofta om att undanröja kompensatoriska rörelsemönster för att skidåkaren ska klara av att hitta en bra och funktionell rörelse.

En viktig faktor i gymmet för skidåkare är benövningar som utförs dynamiskt för att man ska få den funktionella kopplingen till bålen och vidare till armarna. Är benjobbet stelt, okoordinerat eller att vissa muskler överanvänds så spelar det ingen roll hur mycket bålstabilitet man kör i sin träning vad det gäller teknisk förbättring.